Til minde om Jesper Klein

Til minde om Jesper Klein

Efter kort tids kræftsygdom døde Jesper Klein mandag aften i en alder af 66 år. Hans karriere på scenerne, på film, i radio og i tv varede i 40 år. Nogle husker Jesper Klein som Carl-Henning. Andre for hans hovedrolle i teaterkvartetten Klyderne.

Efter kort tids kræftsygdom døde Jesper Klein mandag aften i en alder af 66 år. Hans karriere på scenerne, på film, i radio og i tv varede i 40 år.

Nogle husker Jesper Klein som Carl-Henning. Andre for hans hovedrolle i teaterkvartetten Klyderne. Mange voksne, der var børn engang husker avismanden Tryksen og rigsarkivaren fra tv-julekalendere.

Han har sat varige spor i hukommelsen på flere generationer af danskere, som den bredt favnende skuespiller, man i en periode næsten ikke kunne komme udenom, når man tændte sin radio, sit tv eller gik i biografen.

Jesper Klein, der blev anset som en af sin generations mest talentfulde og alsidige skuespillere, døde mandag den 22. august efter kort tids sygdom. Han blev 66 år.

Han fik aldrig en teateruddannelse, men talentet var åbenlyst. Klein, der oprindelig læste teaterhistorie på Københavns Universitet, var en original med en udpræget alsidighed i sine roller på scenen, på film, på tv, i revyer og mange andre steder.

Allerede i 1969 fik Jesper Klein en Bodil-pris for bedste hovedrolle som Carl-Henning i Balladen om Carl-Henning. Senere fulgte en række andre udmærkelser, ikke mindst Robert-prisen for hovedrollen i Skønheden og Udyret i 1984. På det tidspunkt var han for længst etableret som en af landets mest berømte og benyttede skuespillere. Gennem sin ansættelse på Danmarks Radio kom han ud til et meget bredt publikum, og han huskes særligt for sine skæve bidrag til 70'ernes børne- og ungdoms-tv.

Han fik med ungdomsprogrammet Peberkværnen i 1969 politikeren Erhard Jakobsen til at fare i flint over det, Jakobsen opfattede som en af tv-monopolets "røde lejesvende", og Jesper Klein forblev i lang tid en af hovedfjenderne for den komité af Aktive Lyttere og Seere, som Erhard Jakobsen stiftede i kampen mod, hvad han mente var socialistisk indoktrinering af den danske ungdom.

Kleins helt store folkelige gennembrud kom, da han sammen med hustruen Lykke Nielsen og kollegerne Jess Ingerslev og Tom McEwan dannede kvartetten Klyderne, en musik- og teatergruppe, der havde stor gennemslagskraft på tv og på scenerne over hele landet. Men han blev også elsket blandt børn og deres forældre, når han spillede små og store roller i adskillige tv-julekalendere i en lang årrække.

Fra usynlige roller som stemmer i dukkespillene Vinterbyøster og Jullerup Færgeby til rollen som avismanden Tryksen i 1982, der hver dag skulle have avisen ud og undervejs fik besøg af en masse typer, der alle var spillet af Jesper Klein selv. Også den næste generation af børn oplevede i 90'erne Jesper Kleins evner i julekalenderen Alletiders Jul, hvor han spillede rigsarkivaren Birger Bertramsen.

Uden for scenen var han i flere omgange leder af forlystelsesstedet Lorry på Frederiksberg.

Jesper Klein var fra 1970 gift med skuespilleren Lykke Nielsen på Københavns Rådhus - et ægteskab, der varede indtil hun døde efter lang tids sygdom i 2006. Det tab kom han sig aldrig rigtig over.

"Nu er der ikke noget ved at gå ud mere. Jeg hader at sidde på en restaurant alene og vente på den store treretters middag. Det er der ikke noget ved. Det giver ingen mening," sagde han i et interview til Søndagsavisen i juni i år.

Sammen havde de sønnen Sebastian Klein, der som sin far har skabt sig en karriere inden for børne-tv. Han var sammen med resten af familien til stede, da Jesper Klein mandag aften døde.

"Min far døde i familiens skød," siger Sebastian Klein.

Kilde: Kristeligt Dagblad/Ritzau

Mindeinformation

  • Født: 13/11/1944
  • Død: 22/08/2011
  • Fødeby:
  • Mors navn: Margrethe Klein
  • Fars navn: Christian Klein

Til minde

Gæstebog

Skriv i gæstebog

Seneste lys

  • onsdag d.16/11Du var den dejligste mor

  • fredag d.16/01Tak for alle de gode timer du har g...

  • tirsdag d.04/11I alletiders jul samme med pyrus...

Tænd et lys Se alle lys

Næste mærkedag

Ingen mærkedage

Del dette minde

Fortæl andre om mindet for Jesper Klein.


Mindet.dk hoej.dk a/s cvr 29192715 Borupvang 3 2750 Ballerup Tlf. 9674 6200 Facebook Send mail